Over de Pyr

De Grote Pyr is een monumentaal voormalig schoolgebouw in het Haagse Zeeheldenkwartier, dat is verbouwd tot woon- en werkpand.

Ontstaan
‘De Hoogere Burgerschool’ staat op de gevel van het gebouw te lezen. Met dat doel werd het pand in 1907 gebouwd. En zo heeft het jarenlang dienst gedaan. Maar ook als onderkomen voor een meisjesschool en later een MEAO. De GG&GD hield een tijdlang spreekuur in de gymzaal.
Het pand stond al langere tijd leeg, toen in 2001 werd besloten tot de sloop van kraakbolwerk de Blauwe Aanslag.
Als alternatief voor het voormalige belastingkantoor, stelde de gemeente Den Haag de bewoners en gebruikers in de gelegenheid het pand aan de Waldeck Pyrmontkade te kopen.

Organisatie
Het beheer van het gebouw is sindsdien de verantwoordelijkheid van een stichting die wordt aangestuurd door de vereniging De Grote Pyr, waar alle bewoners en bedrijven lid van zijn. Het bouwplan, de verbouwing en de financiering zijn in eigen beheer geregeld. Bewoners en gebruikers betalen huur naar gelang de grootte van hun ruimte.
Tijdens de maandelijkse huisvergaderingen  worden beslissingen genomen over de organisatie, de verbouwingen, het onderhoud en de toewijzing van eventuele beschikbare ruimtes.
Wanneer er een ruimte beschikbaar komt, nodigen we een aantal mensen dat zich heeft aangemeld uit om deze te komen bekijken, en voor een eerste kennismaking. Daarna vragen we één of twee kandidaten langs te komen op een ‘klusdag’ (een dag waarop bewoners en gebruikers werken aan onderhoud en verbouwing van het pand). Vervolgens besluiten we tijdens de vergadering wie wordt uitgenodigd om de kennismakingsprocedure te beginnen.
Deze procedure houdt in dat de kandidaat met alle deelnemers aan het project kennis maakt. Een tijdrovende aangelegenheid, maar een belangrijke manier om te zorgen dat de mensen die in de Grote Pyr wonen en werken nooit vreemden voor elkaar zullen worden.

Zowel de woon- als bedrijfsruimtes van de Grote Pyr zitten op dit moment vol!

Ecologie
Eén van de uitgangspunten van het project, was het verbouwen en gebruiken van het pand zo ecologisch mogelijk te organiseren. Dit leidde tot een verbouwingsplan waarin werd geprobeerd de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken.
Opslagruimtes zijn verbouwd tot werkruimtes. In de hoge lokalen zijn complete woningen gerealiseerd en de gangen zijn hier en daar zo verbouwd, dat extra woonruimte is ontstaan.
Op de binnenplaats is van strobalen en leem een werkplaats gebouwd om tegelkachels te produceren (zie: ‘Bergkachel’ onder bedrijven). Deze kachels zijn de voornaamste warmtebron in de Grote Pyr.
Daarnaast is op de nieuwbouw aan de voormalige conciërgewoning (de ‘Kleine Pyr’) een sedumdak (of groendak) aangelegd.
Bij dit alles werd en wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tweedehands bouwmaterialen.

Wonen
De bewoners van de Grote Pyr wonen verspreid over de eerste en tweede verdieping en op de zolder, in zowel zelfstandige woonruimtes als in verschillende woongroepvormen. De woonruimtes zijn volgens de bouwvoorschriften en verder naar eigen creatief inzicht verbouwd.
Er is een gezamenlijke achtertuin waarin regelmatig etentjes worden gehouden, al dan niet met kampvuur. De kinderen spelen er volop en er is een grote boomhut met ze gebouwd.

Werken
Bij de invulling van de bedrijfsruimtes -op de gehele begane grond en gedeeltelijk op de verdiepingen- is altijd naar een zo groot mogelijke diversiteit aan kleinschalige bedrijfjes gestreefd. Dit heeft ertoe geleid dat er zich een breed scala aan bedrijven in het pand bevindt.